luni, 11 martie 2013

"Vrednic este"...

     Vrednic este!...si-a pierdut, demult, rostul!...

    2013, martie, 10. Inscaunare!!!...Lume muuulta!!..De la oameni simpli, femei , barbati, batrini, tineri, copii, la oameni politici -dusi pe la Biserica!-, pina la "personalitati marcante"...

  Cu mic-cu mare, si-au lasat treburile, si-au venit sa-si intimpine IERARHUL. Unii au venit de bunavoie, altii au venit din obligatii. Iar altii au venit cu ..rost...

  Se va zice, la inscaunarea aceasta, ca pe vremuri ( cind crestinul era crestin, si ierarhul era IERARH! ), cind poporul era intrebat: Vrednic este?? 

  Iar poporul care era de fata, raspundea: Vrednic este! Sau, dupa caz: Nu este vrednic! 

Se va zice??? Ce? Va fi intrebare sau exclamatie?..

  In ziua de azi, cind crestinul nu mai este crestin ( decit, numai, cu numele; si iubeste pe ierarhul numit mai mult decit pe Hristos; ierarhu` numit este hristosul lui! ), si cind ierarhul nu mai e ierarh, decit, doar, cu numele, chestiunea vredniciei acestuia, nu mai este intrebare adresata poporului, ci comfirmare gata facuta de catre cei ce doresc sa-l inscauneze pe "alesul lor", la care soborul si stranele, cinta pe cit ii tin bojogii: "vredinc este", "vrednic este", "vrednic este". Si aceasta, ca raspuns la PORUNCA celui care "emana" exclamatia: Vrednic este!...Iar poporu', adunat acolo, de-a surda, cinta si el, si se bucura si lacrimeaza de fericire ( desi nici el nu intelege motivul fericirii momentului; caci inca nu stie daca i-a fatat vaca un "vitel" mort sau unul viu, sau poate unul sleampad, ci stie doar ca "i-a fatat vaca"...si ca are, acum, "un vitel" )! 

Poporului i-a fost trimis...UN IERARH! Nimanui nu-i pasa ce fel de ierarh!!!..Doar ca, toata lumea aplauda!!!...Si intronizarea se incheie in uralele multimii:

"sa ne traiesti, preasfintite Parinte, Intru Multi Ani, intru multi ani...intru multi...ani!...multi ...ani!......ani".

 PS: ( Starea natiunii! )...
  

2 comentarii:

  1. Cand am vazut ca l-au inscaunat pe campineanu la buzau,la tine m-am gandit,si la 'simpatia' pe care o ai pt cei 'din deal'.
    Citind biografia preainaltului de la buzau si vazand de unde vine,nu te mai miri.O sa urmeze si altii,chiar si la Rm Valcea,unde are(p f) 'pe banca de rezerve' tot unul de-al sau,pe lovisteanu.

    Nicu

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine spus: "astazi crestinul nu mai este crestin". Vina este a noastra, fiindca suntem impreuna lucratori intreaga biserica. Fuga de raspundere, de jertfa, de fapte bune, printr-o falsa smerenie ne-a "laicizat" incat putem spune ca suntem doar crestini cu numele. E usor sa punem pe umerii altora totul, noi nu ajutam cu nimic, noi ingropam talantul. Constientizarea ca suntem impreuna lucratori, ne sileste la veghere, la continua lepadare de sine si "aruncare" spre Hristos, Mantuitorul caruia toata viata trebuie sa I-o inchinam. Iar inchinarea sau dedicarea vietii noastre este mai mult spre cele pieritoare.

    RăspundețiȘtergere