duminică, 28 decembrie 2014

Dna prof Floarea Necşoiu despre cartea: "Părintele Ilie Lăcătuşu, grabnic-ajutătorul", autor Antoanetei Rădoi

               Cuvînt înainte la cartea: „Părintele Ilie Lăcătuşu, grabnic-ajutătorul”, scrisă de Antoaneta Rădoi

                                           


   De totdeauna, în vremurile tulburi, măcinate / zguduite de crize profunde ecomomice, sociale, morale sau evenimente tragice ( războaie, revoluţii ), omul a retrăit drama singurătăţii sale pe pămînt mai acut ca în timp de pace. Sufletul sfîşiat de dureri, uneori insuportabile, caută salvarea, pe care o află, întotdeauna, în credinţa în Dumnezeu. Cu cît suferinţa este mai devastatoare, cu atît ruga către Tatăl Ceresc este mai fierbinte, căci toţi ( sau aproape toţi ) avem convingerea că de acolo ne vine ajutorul.
  Este, desigur, straniu că ÎL căutăm pe Dumnezeu doar cînd ne este greu. Şi atunci ne punem, firesc, întrebarea: numai astfel ajungem la EL? Fireşte, nu! Dar aşa sîntem „mici de zile, mari de patimi” şi uităm să-L trăim pe Creatorul nostru ca stare plenară de bucurie sau fericire, făcîndu-L vinovat de păcatele şi de greşelile noastre, căci nu avem curajul să le vedem şi să le îndreptăm.
  Este adevărat că Biserica a contribuit la această nefericită atitudine a noastră, căci ni L-a prezentat pe Bunul, Iubitorul şi Iertătorul nostru Tată drept necruţător, care nu face altceva decît să consemneze pe răbojul fiecăruia faptele şi să dicteze consecinţele drept pedeapsă!
  Demiurgul ne-a creat frumoşi la trup şi la minte, ne-a dat rîsul şi lacrima, ne-a dat sufletul ca scînteie din Sine, dîndu-ne astfel nemurirea prin Înviere!...
  Dacă este unanim acceptată ideea că spiritul nostru este scînteie divină, TREBUIE să fim convinşi că sîntem nemuritori!
  Dumnezeu este în tot şi în toate cele văzute şi nevăzute, iar noi ne-am izolat, înălţîndu-L în abisul cerurilor, deşi....în fiecare secundă, la fiecare pas ÎL întîlnim în Creaţia Sa.
  Aceste convingeri constituie substanţa cărţii Antoanetei Rădoi, care aduce întru sprijinul afirmaţiilor situaţii/cazuri concrete, elocvente a ajutorului dat de Dumnezeu copiilor Lui trăitori pe pămînt, prin oameni care s-au ridicat deasupra contingentului prin viaţa lor exemplară şi trecuţi în rîndul Sfinţilor.
  Cartea este scrisă într-un stil original, amestec de ton grav cu unul colocvial, căci Antoaneta Rădoi se adresează unui auditoriu, ci nu unui naratar necunoscut. Antoaneta scrie cu nerv, dar şi nervozitate. Verbul este cînd calin, cînd acid, cînd mîngîietor, cînd vehement, dovadă că în străfunduri există un tumult, pe care îl trăieşte muritorul ce tinde să fie demn de Iubirea Tatălui Ceresc.
  Există în carte pagini-confesiune de o sinceritate totală, calea spălării de zgura greşelilor şi a pregătirii sufletului pentru puritatea necesară iertării şi iubirii. Este în această mărturisire o luptă cu sine ce a dus în final la izbînda asupra sieşi, dovedind că SE POATE! Stă în noi puterea de a ne vindeca de noi, de a amputa răul ce ne depărtează de scînteia divină înălţătoare spre lumină.
  Antoaneta Rădoi este necruţătoare cu ea, cu sinodalii BOR şi cu alţi „slujitori” din altar sau din faţa altarului, ci nu ai lui Dumnezeu, caci a înţeles, din subtila comunicare cu spiritul Părintelui Ilie Lăcătuşu considerat sfînt ( cu argumente convingătoare ), că Împăratul Ceresc, Mîngîietorul ne aude fiecare suspin şi nu ne lasă la greu.
Antoaneta Rădoi împărtăşeşte cititorilor trăirile şi experienţele ei şi ale altora, dorind evident şi sperînd să ajute în felul acesta pe toţi cei care vor să se mîntuiască.
  Preoţii care slujesc cu sufletul pe Dumnezeu şi oamenii, ştiu/simt şi trăiesc în iubire de Creator şi Creaţia Lui, ei fiind aleşii care ne aduc mîngîierea, ne dau puterea, ne îndrumă paşii pe calea cea mai dreaptă către Dumnezeu.
  În ultimele decenii am lecturat zeci de cărţi, dar aceasta este una dintre cele mai originale şi interesante, căci găseşti în ea sfaturi, îndemnuri şi mai ales speranţa şi încrederea că, dacă ceilalţi au putut, poţi şi tu, pentru că Tatăl ne iubeşte pe toţi deopotrivă.
  Mulţumesc Tată din Ceruri, pentru bucuria de a ne învăţa prin Iubirea Ta!


                                                                       Prof. Floarea Necşoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu