duminică, 28 decembrie 2014

Recenzia criticului Aureliu Goci la cartea :"Prigonitorilor mei din Sinod, cu dragoste!!!" ("Spovedania unui învins"), autor Antoaneta Rădoi

                                                     
                                                             

                                        O experienţă de viaţă netrucată

   Mi se cere părerea asupra unui conflict extraordinar, dintre o femeie şi Înaltul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Nu am nici o competenţă şi nici o pornire justiţiară, într-o asemenea confruntare aproape incredibilă. Cum să poţi să te amesteci într-o asemenea ceartă? Poţi fi martor de pe margine sau, cel mult, spectator neimplicat.
  Deseori, sensul şi valoarea existenţelor umane vor fi acordate de luptele pe care oamenii le-au dat în chiar viaţa lor repede trecătoare. Unii s-au luptat cu duşmănii feroce, alţii s-au confruntat cu vecinii, alţii au moştenit luptele strămoşilor şi le-au continuat pentru o casă, pentru o palmă de pămînt, sau pentru un nume pe care îl meritau... Şi se întîmplă că, de multe ori, oamenii sînt evaluaţi ori judecaţi chiar după valoarea inamicului. Este puternic cine are duşmani puternici! Înseamnă ceva cineva care a îndrăznit să înfrunte inamici mult mai răi şi mai înverşunaţi decît îi recomandau condiţia lor umană.
  Am citit -aş zice- cu interes crescut de la o pagină la altă pagină, şi am rămas stupefiat de mizeriile şi adversităţile pe care le-a înfruntat Antoaneta Rădoi pentru a-şi supune adversarul şi a-şi revendica dreptul ei în faţa unei instituţii cu care nimeni nu îndrăzneşte să lupte, pentru că se presupune avînd o protecţie divină, deşi mulţi dintre exponenţii ei au arătat deficienţe de comportament, slăbiciuni şi insuficienţe umane uriaşe. Poate că femeia era pornită dintr-un avînt interior spre luptă. Dar alt adversar nu şi-a găsit?! Or, poate şi-o fi zis vorba ceea: Dacă e vorba de luptă -luptă să fie! Miza? E un oponent neimportant. O cocioabă care stătea în calea „dezvoltării” uriaşe a unei instituţii colos, care nu se încurcă cu mici oprelişti ce stau în faţa tăvălugului lor instituţional.
  Să admitem că sinodalii au ordonat desfiinţarea micuţului Magazin cu Obiecte de Cult, ca urmare a aşa-zisei Legi 1o3/92, Legea Monopolului Bor asupra obiectelor de cult, dar se putea găsi şi alte modaliăţi de abordare, prin care o femeie, o familie, un grup de credincioşi îşi puteau asigura traiul de azi pe mîine.
  Credinţa, iubirea de Dumnezeu au călăuzit-o pe Antoaneta Rădoi spre aflarea binelui, după multe căutări. Şi binele s-a identificat ( şi se identifică în continuare ) cu lupta, cu înfruntarea uriaşei instituţii care patronează credinţa în Dumnezeu, a unui popor întreg. E un mare păcat, dar nu pot să nu-i zic: Iartă-ne, Doamne, greşelile noastre, că noi nu putem să iertăm geşelile greşiţilor noştri!...
  Cine oare ar putea să o ajute? Cine ar trece sufleteşte de partea ei? Dacă cineva ar ridica un deget, şi-ar atrage adversitatea colosului instituţional. Noroc că Biserica Ortodoxă Română nu a ars pe nimeni pe rug. E un bun prilej însă să se nască precedentul...
  O experienţă de viaţă netrucată, o situaţie-limită a existenţei care, fără îndoială, a îmbogăţit şi întărit personalitatea neînfricatei luptătoare pentru drepturile sale minimale.
Orice s-ar zice, să admitem că lupta nedreaptă, nedorită şi inegală, pe care trebuie s-o ducă Antoaneta Rădoi pentru a-şi salva mica sa afacere, e o formă de eroism, discret, raţional, înălţător prin proiecţia simbolică. Sigur că această femeie e prima pe lista celor care trebuie arşi pe rug, ca adversar incorigibil al unei instituţii naţionale. Pe Antoaneta, fie că vrea, fie că nu vrea, o paşte ironizarea veninoasă a adversarilor BOR, în balanţă cu chiar afurisania înaltei instituţii. Opţiunea luptei produce dileme de conştiinţă, iar cine trece de partea ei poate suferi, anatemizarea...
  Confruntarea aceasta inegală  -Şi asta cînd? De reţinut că 2012 fusese Anul Sfîntului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor!-, nu i-a modificat credinţa şi nici apartenenţa intimă, sufletească la acea instituţie cu care, inegal, incredibil, trebuie să se confrunte!
 Am uitat să vă spun că Antoaneta Rădoi a relatat pas cu pas confruntarea ei cu sinodalii BOR, rezultînd un text, greu de catalogat, un fel de „mixtum”, de amestec între jurnalul intim, un pamflet ironic şi zdrobitor despre situaţia ei umană, poate şi un fel de roman de tipul „dosarelor autenticităţii” sau chiar un scenariu de film. Să mai adăugăm că textul conţine bune pagini de proză şi chiar incantaţii lirice cu substanţă sufletească.
  Această relatare care vrea ( şi poate) să devină o carte -de aici s-a generat şi posibilitatea prezenţei mele în această confruntare în care, logic, nu-mi găsesc locul- e un fel de strigăt în pustiu, un pamflet fără obiect sau, poate, un denunţ către...oficialităţi: Primărie, Guvern sau...Dumnezeu!
Farmecul ei constă în faptul că e ceva din toate genurile invocate mai sus şi din toate la un loc, divagînd şi insistînd în toate direcţiile, fără să rămînă exclusiv într-o singură limitativă calificaţie.
  Am rămas impresionat de strigătul de dreptate al acestei femei, de nefericirea citită în glas, de invocaţia dreptăţii dumnezeieşti care i-ar putea aduce liniştea, dreptatea şi libertatea ei -materială şi insituţională- în aceste vremuri tulburi în care statul şi instituţiile fură de la cetăţean.
Eu nu ştiu unde e dreptatea, eu nu pot să fac dreptate, eu nu pot să mă amestec, dar vorbesc despre strigătul acestei femei, aflată în luptă cu instituţia celor mai sensibile sentimente creştineşti. Mi se pare o luptă atît de disproporţionată încît verdictul cu victoria celui mic nu mai pare verosimilă, decît în cîteva proverbe optimiste, romîneşti, şi în arhetipul victoriilor disproporţionate dintre David şi Goliath.
  S-ar putea ca femeia chiar să nu aibă dreptate, dreptatea să fie de partea celor puternici, a sinodalilor, dar şi aşa glasul ei înfrînt să taie ca un jungher conştiinţele martorilor, martori care nu pot, nici nu vor să se implice pentru că se tem. Dar, iată şi pe cineva, care nu se teme!
Eu, şi acum, după finalul confruntării, o povăţuiesc pe femeie să găsească o cale de împăcare, un mod fericit de încheiere a diferendului, cu ambele părţi mulţumite, dar nu cred să găsesc înţelegere pentru împăcare, nici la femeia cu orgoliul şi, mai ales, cu sufletul rănit, nici la înalţii funcţionari ai credinţei.
  Nu sînt eu cea mai potrivită persoană care să judece ( sau, mă rog, să arbitreze ) un asemenea diferend disproporţionat, şi nici nu judec, ci caut nişte căi de împăcare sau consolare pentru partea păgubită, sărăcită şi nefericită.
Faptul că femeia, prinsă în inegala confruntare, a ales calea textului şi argumentele scrisului dovedesc o bogăţie cognitivă, o conştiinţă puternică, activă şi o împăcare superioară, în chiar sensul învăţăturilor sacerdotale.
Nu doar a scris această carte, dar a fost animată de puternice sentimente care au explodat în forme...poetice: „Făcutu-mi-am un Magazin/ de mare preţ, /un Magazin cu.../Artă sacră! / Şi-n loc de beneficii/ am cules, / doar ...poamă acră / şi „dulce- binecuvîntarea”/ păstorilor din...Deal!/ Strîns-am în mine lacrimi/ cît pentru nouă vieţi!/ Strîns-am în mine lacrimi, / în zori/ şi în amiezi,/ şi-n seară/ şi-n nopţi fără de somn,/ dar astăzi..s-a sfîrşit!/ Deschis-am stăvilarul/ să curgă toate...val,/ căci s-a umplut paharul/ şi iat’/ a dat pe-afar’!/ Deschid azi stăvilarul,/ mîhnirile să-mi curgă! Din suflet tot amarul,/ afar’ să mi se scurgă!/ Să fie gol..paharul,/ Şi lacrimii hotar!”
   Acum, să nu se supere pe mine autoarea, dar mie -care nu mă pricep în afaceri juridice de patrimoniu şi monopol, dar mă bag ca musca-n lapte în chestiunea asta- mi se pare firesc ca BOR să aibă exclusivitate de producţie şi vînzare de produse bisericeşti pe undeva prin zona Dealului Mitropoliei, iar faptul că Antoaneta Rădoi a reuşit să deschidă un Magazin în spaţiul privilegiat, iarăşi mi se pare o mare faptă de vitejie -prima- dar vor urma şi următoarele, în care a provocat la luptă întreg Aliotmanul....
  Eu însumi care am scris multe prefeţe, sute, mii, am avut o strîngere de inimă cînd am început-o pe aceasta, şi mi-am făcut o cruce mare...
  Aş vrea ca toată lumea să aibe dreptate în confruntarea aceasta, şi să iasă bine pentru toţi creştinii.
                                                 Aureliu Goci
                                        ( critic literar, scriitor )
    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu