joi, 20 iunie 2013

Din dragoste pentru pr Iustin Pîrvu

  Astăzi joi, 20 iunie 2013, părintele Iustin Pîrvu, de la Petru-vodă a fost condus, cu mulţime mare, pe ultimul drum.
 Am spicuit cîteva saituri, să văd cam ce se mai spune prin Tîrg, despre "eveniment". Spun aşa deoarece, pentru foarte mulţi, plecarea la Domnul, şi înmormîntarea Bătrânului, este ceva monden. Plus că, firesc, aşa cum ne e în caracter, s-au înmulţit Zvonerii şi Răspîndacii.
   O fătucă, reporter la nuş-care Antenă, relatează, într-un clip video, postat pe net, cum că deja pr Iustin Pîrvu e moaşte, că emană un miros de mir, şi că busuiocul cu care părintele aghezmuia, nu ştiu ce mai face şi ăla, că şi crucea -probabil cea de pe piept, sau poate o alta, habar n-am, că n-a fost prea explicită fătuca, ea fiind preocupată, mai degrabă de expedierea în eter, a zvonisticii, decît de realitatea momentului-, emană miros de nuş-ce..În fine...chestii socoteli...ca să strîngă pe naivi în faţa ecranelor...
   Eu, nefiind "ucenica" părintelui, deci nefăcînd drumul pîn' la Petru-vădă, dar ca orice muritor, curioasă, să mai aflu şi eu una-alta, căci nu ştiam mai nimic despre ziua şi locul înmormîntării, am dat o raită prin Blogurile guralivilor propagandistici, sciitoraşii apocaliptici...
  Era o linişte...mormîntală, la ei pe blog! Măi să fie! Aha! Am uitat! Căutam să aflu veşti despre/de la   Zvoneri şi Răspîndaci, uitînd că n-au cum să-l şi plîngă pe Bătrîn, conducîndu-l pe ultimul drum, să scrie şi apoi să mai şi posteze, pe Blog, lacrimogena lor durere. M-am dumirit aşadar de ce era pe la ei  prin bătătură, atîta ..linişte.Dar, de mîine..
. Vor veni cu tolba plină de arome frumos mirositoare, asemenea unui mir de mare preţ, de cruci scînteinde, şi-o să dreagă ei busuiocul ăla al părintelui, care...nu era tocmai în regulă ceva cu el, la înmormîntare....De mîine va fi ceva forfotă pe situri. Eu, mă-ntreb, cum de au ei răbdare să treacă noaptea, şi nu postează ei telepatic, încă de acum, direct de la masa de  parastas, cu sarmaua cladă-n gură?  Probabil că şi-au şi împărţit teritoriile între ei, şi-u aranjat treaba pe capitole şi de aceea stau liniştiţi să mănînce o sarma  made: by moldavia!
  De mîine-l vor arbora pe Bătrînul Iustin ca pe un port-drapel! De mîine-i vor declara iubire prin scandări pe Bloguri, transformîndu-l, într-un Talisman, şi-l vor anexa la agenda intereselor lor afaceriste. Vor avea, începînd de mîine, un BRAND, care va vinde bine! Cu-un ochi de-al Bătrînului care, nici bine nu s-a închis, dar varsă deja mir; cu-o cruce care binecuvintează, probabil singură -saltînd ea aşa, din cînd în cînd-; cu busuiocul ala, care n-am reţinut, însă -de la fătuca reporter-  ce veleităţi are. Şi uite-aşa, "băieţii deştepţi" ai "sacrului", vor umple pagini întregi cu detalii legate de "minunile" de la catafalcul Bătrînului. "Minuni", aducătoare de..profit. Nu numai lor, scriitoraşii prolifici, ci şi..măicuţelor! Celor care l-au îngrijit, şi..."ştiu" şi, mai ales, "au văzut" totul, şi..."sînt gata să dea mărturie"!...
 Ştiu că toate cele ce le-am spus şi scris mai sus, se vor întîmpla, începînd de mîine -că de astăzi nu s-a putut, din motive de...înmormîntare...-, de aceea, propun următoarele:

1) Să-l cinstim, cu decenţă, pe pr Iustin Pîrvu, fără să ne fălim cu el, ca şi cu un "brand" care vinde bine!
  2) Să-l cinstim , fără să-i declarăm iubirea scandînd pe străzi!
  3) Să-l cinstim, fără să-l comfiscăm în interese afaceriste!
  4) Să-l cinstim fără să-l transformăm într-un idol, sau deja într-o Icoană! Sau, şi mai grav, într-un Talisman aducător de profituri.
  5) Să cinstim, fără să-l purtăm ca pe un port-stindard, anexat agendei de interese! Nu acum!  Căci încă.."nu s-a răcit bine"!

  Fiţi, aşadar, decenţi, domnilor şi domniţelor ! Amatorilor de "senzaţii tari"! Ho..c-or să vă curgă banii! Acum e vremea să vă curgă lacrimile!

 Voi cei care i-aţi fost ucenici, care l-aţi cunoscut, şi-aţi luat de la Bătrînul, Cuvînt de folos, purtaţi-vă cu decenţă, şi dovediţii, ÎN DUH, că i-aţi fost şi că îi veţi rămîne  UCENICI ADEVĂRAŢI! 
Fiţi, aşadar, FII în adevăr şi în jerfă!
 Ucenicul adevărat nu este fanatic! El nu inventează! 
 Părintele Iustin, cel puţin din ce ştiu eu, n-a făcut compromisuri. Aşa că, nu faceţi nici voi! Numai aşa îl veţi odihni pe Bătrîn, şi-i veţi odihni inima lui brăzdată de mult-prea-multe suferinţe!
 Rumegaţii cuvintele! Şi..rumegaţi-le şi pe ale voaste, mai înainte de-a le da drumul în eter! Puneţi în balanţă, mai întîi, dacă Bătrînului i-ar fi plăcut să afle despre voi, că umblaţi cu zvonuri prin tîrg! ...
 Aveţi aşadar, îndrăzneala cea de la Dumnezeu, aceea a mărturisirii, şi-atît! El şi Domnul, vor vedea şi se vor bucura! 
 Fiţi, aşadar, vrednici de acest duhovnic al vostru, de pr Iustin Pîrvu! Duhovnic, care, a fost îndumnezeit prin Har, dar şi prin  osteneală.
  Osteniţi-vă să nu uitaţi cuvîntul lui de învăţătură pentru voi! Nu faceţi compromisuri ieftine!
Lăsaţi-l, aşadar, măcar pentru o vreme...să odihnească-n pace! Pentru că, şi el, e...
                                                                                                                                doar: Un OM!
 Care, va trebui, mai înainte de toate, să intre la Judecata lui Dumnezeu! Căci, aşa cum ştim, cu toţii : "nimeni nu este drept înaintea lui Dumnezeu"!
Apoi...vom mai vedea!...

 ........................................................................................................................................................................Odihneşte-n pace, sfinţite părinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu